Kategóriák
Időutazó filmek

Időrés

Eredeti cím: Timescape (1991)
amerikai sci-fi

Az Időrés című fimben mielőtt új panziójuk felújítását befejezhetnék, az özvegy Ben Wilsonhoz és lányához Hillaryhez beállít egy nő, aki szálláshelyet keres különös utazócsoportjának. Hogy miért nem szállnak meg a városban egy szállodában, ez csak az első a csoport körüli rejtélyek közül, amelyek Wilsont egy megdöbbentő felfedezéshez vezetik, amely a családját és a szomszédait érinti.


Főszereplők:

Jeff Daniels Ben Wilson
Ariana Richards Hillary Wilson
Emilia Crow Reeve
Jim Haynie Oscar

Rendező: David Twohy

Forrás: IMDb.


 

Bill Wilson, a nemrég megözvegyült apa lányával, Hillaryvel éppen a családi panziójukat renoválja, amikor egy busznyi turista érkezik hozzájuk. Érthetetlen módon ragaszkodnak ahhoz, hogy a félkész épületben szálljanak meg, és ezt jókora felár ellenében el is érik.

Oszd meg vagy mentsd el könyvjelzőként!

A vendégek udvariasak, de mégis kissé furcsának tűnnek, ezért Ben figyelni kezdi őket. Hamarosan kiderül, hogy időutazókkal van dolga, akik katasztrófaturistaként személyesen nézik meg a múltban történt szerencsétlenségeket. De erről az „ősembereknek” tilos szólniuk.

Bill magánélete romokban. Szeretetben élt feleségével és kislányával, de egy balesetben az asszony meghalt, és apósa, a befolyásos bíró őt hibáztatja a tragédiáért. Az após eléri, hogy elvegyék tőle Hillaryt, és a nagyszüleinél helyezik el.

A városba egy meteor csapódik be, és ekkor válik világossá Bill számára, hogy az időutazók mit keresnek itt. Bill az egyik időturistától megtudja, hogy hamarosan újabb katasztrófa történik a városban, mégpedig abban az iskolában, ahol a sebesülteket helyezték el, és ahol Hillary önkéntes ápolóként dolgozik. Bill nem tudja megakadályozni a katasztrófát, és Hillary a robbanás áldozatává válik.

Bill kérdőre vonja az időutazókat, akik szerint nem avatkozhatnak be a történtekbe, mert az destabilizálná a jövőt, és veszélyeztetné a tökéletes világukat. Majd az időturisták elindulnak 1999-be, de az egyik ad neki egy útlevelet, amelybe rejtett szerkezet segítségével egy napot visszautazik az időben.

A film központi kérdése az, hogy ha vissza tudnánk menni az időben, meg tudnánk-e változtatni a múltat, és ez milyen hatással van a jövőre. Az időparadoxon számos film témája, és ez az alkotás a kilencvenes évek elején viszonylag sikeres volt, mégis úgy érzem, kissé belepte a por. Azóta készültek jobb művek is a témában, mégis bekerült a szubjektív válogatásomba, mert közel harminc évesen is érvényes a mondanivalója. (És mert a für Elise-t, anno én is el tudtam úgy zongorázni, mint Jeff Daniels! 🙂 )

A képek az Időrés című filmből származnak.

Az Időrés előzetese:


Üdv:
Árpi

Vissza a kedvenc filmekhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Exit mobile version