Kategóriák
Időutazó filmek

Találmány

Eredeti cím: Primer (2004)
Amerikai sci-fiA Találmány című filmben négy barát/fiatal vállalkozó, tudva, hogy van valami nagyobb és innovatívabb, mint a különböző hibaellenőrző eszközök, amelyeket építettek, dolgoznak új találmányukon.

Shane Carruth

Aaron

David Sullivan

Abe

Casey Gooden

Robert

Anand Upadhyaya

Phillip

Rendező: Shane Carruth
Forrás: IMDb

Tudom, hogy kisebbségben vagyok, de jobban szeretem low budget sci-fiket a látványos, csilliárdokért készített sci-fi -fantasy meséknél. Az egyik ilyen meghatározó film a Találmány, ami az időutazás ezerszer lerágott és mégis megunhatatlan csontját csócsálja.

Oszd meg vagy mentsd el könyvjelzőként!

A történet szerint négy fiatal mérnök próbál inkább kevesebb, mint több sikerrel kitörni a garázsműhelyből valami nagy dobással. A négy barát között egyre nagyobb a feszültség.


Négyük közül Aaron és Abe külön utakon kezdenek járni, és nemsokára felfedeznek valamit, amiről eleinte maguk sem tudják, hogy micsoda. Aztán lassan rájönnek, hogy a találmány időgépként használható. Az ismeretlen veszélyekkel dacolva kipróbálják, és működik: a tegnapi napban találják magukat.

Persze azonnal meg akarnak gazdagodni, és a mai részvényárfolyamok tudatában a tegnapba visszatérve tőzsdézni kezdenek, kihagyva a buliból Robertet és Philipet.

Felállítják szigorú szabályaikat, hogy a múltba visszautazva ne avatkozzanak bele a történésekbe. Aztán elkövetik az első apró hibát, látszólag következmények nélkül. Aztán még egyet, és még egyet…

Érted? Nem érted? Nézd meg még egyszer!

A film remekül adagolja a feszültséget, a banális történések szinte észrevétlenül váltak nyomasztóvá és félelmetessé. A film a maga eszköztelenségével is a hétköznapi életbe helyezi a történetet, úgy érezzük, mintha mi is a szereplőkkel lógnánk együtt az amerikai kertvárosban. A titkok és a megvalósult képtelenségek földjén, mely lehetne akár a mi kis álmos városkánk is.

A történetvezetés a legkevésbé sem könnyű, a filmet sokszor meg kell nézni ahhoz, hogy a kibontatlan vagy rejtett motívumok értelmet nyerjenek. Ez a film azoknak ajánlható, akik hajlandóak intellektuális erőfeszítésre a befogadásához, és akkor sem csüggednek, ha csak lassan áll össze a kép. Mert lassan fog, az biztos!

A filmhez ajánlok egy kritikát, mely talán segít az értelmezésben!

A képek a Találmány című filmből származnak.

A Találmány előzetese:

Üdv:
Árpi


Vissza a kedvenc filmekhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Exit mobile version