Csillagok között

Eredeti cím: Interstellar (2014)
amerikai scfi-fi

A Csillagok között című filmben a felfedezők egy csoportja az űrben féreglyukon halad keresztül az emberiség fennmaradása érdekében.

Csillagok közöttFőszereplők:

Matthew McConaughey Cooper
Anne Hathaway dr. Brand
Jessica Chastain Murph
Mackenzie Foy Murph (10 éves)
Michael Caine Brand professzor
Matt Damon dr. Mann

Rendező: Christopher Nolan
Forrás: IMDb

Ez a film, azt hiszem, negyven év múlva sem fog meghaladottá válni, mint megannyi régi sci-fi. A látványos kalandfilm olyan mély gondolatokat tartalmaz, amelyek komoly filozófiai művek sajátjai lehetnek.

Interstellar - Csillagok között
Oszd meg vagy mentsd el könyvjelzőként!

Adott az alapszituáció: A nem túl távoli jövőben járunk. Az emberiség tönkretette a Földet, haldoklik a természet, a Föld évről évre lakhatatlanabbá válik. Az embereket betegségek tizedelik. A civilizáció, a ma ismert társadalom összeomlott. Bár a NASA gyakorlatilag befejezte tevékenységét, még pár tudós és űrhajós azon dolgozik, hogy új helyet keressen az emberi életnek.

Brand professzor, a tudóscsapat vezetője egy képleten dolgozik évtizedek óta, amely összeegyeztethetővé teszi Einstein relativitáselméletét a Planck és Bohr fémjelezte kvantumelmélettel. Ez a felfedezés a tudós szerint megmentheti az emberiséget.

A NASA évekkel ezelőtt űrhajókat indított egy-egy kutatóval egy, a Szaturnusznál lévő féreglyukon keresztül az emberi életre alkalmas bolygók keresésére, és három jelzett vissza. Ezekhez a bolygókhoz kell most eljutni, és a letelepedésre alkalmas bolygót kiválasztani.

A történetbe ágyazva az alkotók felteszik nekünk a kérdéseiket: A jó ügy érdekében szabad-e hazudnunk? A közösség érdekeit a családunk érdekei elé kell-e helyeznünk? Tehetünk-e ígéretet arra, amiről tudjuk, hogy valószínűleg nem tudjuk betartani?

Erős kontrasztban mutatja meg a film az önfeláldozás és az önzés következményeit, a magány lélekdeformáló hatását.

Csillagok közöttNagyon személetes az idő relatív voltának érzékeltetése, a fekete lyuk természetének bemutatása, és kinézetének a jelenlegi tudományos elméleteknek megfelelő ábrázolása. Az emberi értelem által felfoghatatlan ötödik dimenziót a számunkra „lebutított” hiperkocka szemléltette, és ez már számomra az a határmezsgye, ahol a tudomány és a képzelet (majdnem azt mondtam, hogy mese) összemosódik.

A (részben) pozitív végkifejlet egy nagy közönségre számító film forgatókönyvírójának kötelező feladat, de ez a film mondavalójának érvényességéből mit sem von le, és olyan optimizmusról árulkodik, amelyre gyermekeinknek és unokáinknak bizonyára szüksége lesz!

Csillagok közöttA képek a Csillagok között című filmből származnak.

A Csillagok között előzetese:

Üdv:
Árpi

Vissza a kedvenc filmekhez!

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .