Mars mentőakció

Eredeti cím: Mission to Mars (2000)
amerikai scfi-fi

Mars mentőakció
Mars mentőakció

A Mars mentőakció című filmben az első személyzettel ellátott Mars-misszió végzetes és rejtélyes katasztrófába torkollik, miután egy azonosítatlan szerkezetről tettek jelentést. A Földről egy újabb űrhajót indítanak a tragédia kivizsgálására és a túlélők visszajuttatására.

Főszereplők:

Gary Sinise Jim McConnell
Tim Robbins Woody Blake
Don Cheadle Luke Graham
Connie Nielsen Terri Fisher
Jerry O’Connell Phil Ohlmyer

Rendező: Brian De Palma

Forrás: IMDb

Mars mentőakció
Mars mentőakció

Ezt a filmet sem a kritikusok, sem a közönség nem szerette különösebben, engem valamiért mégis megérintett. Az űrhajósok a való életben is egy kis, zárt közösség, ahol mindenki ismer mindenkit. Ezt az aspektust már több űjhajós fimben feldolgozták. Itt sincs másképp, amikor a történet szerint az első emberes űrutazásra készülnek 2020-ban. Ezzel egy kicsit fölélőttek a valóságnak, mert az emberes Mars-misszió napjainkban még a – talán nem túl távoli – jövő zenéje.

Mars mentőakció
Oszd meg vagy mentsd el könyvjelzőként!

Az első Mars-utazás kijelölt vezetőjét Jim McConnell-t (Gary Sinise) le kellett cserélni, mert ő a felesége és egyben űrhajóstársa halála miatt visszalépett az utazástól. Helyébe barátja, Luke Graham (Don Cheadle) lépett, aki csapatával szerencsésen megérkezett a Marsra, és elkezdte a munkát. A Mars 2 expedíció is már a felkészülés időszakában van, és a tervek szerint hamarosn ők is indulnak.

Ekkor azonban egy vészhívást kapnak a Mars 1 vezetőjétől, Luke-tól, mely szerint találtak egy titokzatos objektumot. Ennek felderítése közben a legénység három tagja valamilyen érthetetlen esemény következtében meghalt, egyedül Luke maradt életben.

A Mars 2 expedíció ezért átalakul mentőcsapattá, amelynek tagja lesz Jim is, aki a közmegegyzés szerint a legfelkészültebb űrhajós. A legénységet Woody Blake (Tim Robbins) vezeti, és a legénység tagja lesz felesége, Terri (Connie Nielsen) is.

Mars mentőakció
Mars mentőakció

A film, bár sci-fi akciófilmként van kategorizálva, az akciójelenetek mellett sok agyalnivalóval is elát minket, mint a klasszikus sci-fik általában. Megkockáztatom, nem is az akció az értéke ennek az alkotásnak. A látvány húsz éves, és itt látszik, hogy mennyit fejlődött a CGI 2000 óta. Az akkori vitathatatlan csúcstechnológia már nem versenyképes a mai képalkotással, de persze ez természetes.

A rendező egyes jelenteivel tisztelgett az elődök előtt, ami bevett szokás. Ilyen volt például az űrhajós-házaspár tánca, amely Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia-ját idézi, és jól is sikerült. Amit viszont túl soknak éreztem, az a Szuribacsi-hegyi zászlótűzésre emékeztető jelenet, amely már a hazafias giccs kategóriája (szerintem). Enélkül kicsit jobb lett volna a film.

Mars mentőakció
Mars mentőakció

Az akciójelenetek ellenére a film lassú folyású, ami jól illik egy gondolkodtató sci-fihez, és a végkifejlet, a slusszpoén a válaszok mellett egy sor újabb kérdést ébresztett bennem a földi élet keletkezése kapcsán. Ha igaz a filmben bemutatott teória, még sok-sok helyen lehet élet az univerzumban, de még egy olyan hely nincs, ahol a nagyszerű Tim Robbins-t a film közepén megöli egy nyavajás forgatókönyvíró!

Mars mentőakció

A képek a Mars mentőakció című filmből származnak.

A Mars mentőakció előzetese:

Üdv:
Árpi

Vissza a kedvenc filmekhez!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .