Mentőexpedíció

Eredeti cím: The Martian (2015)
amerikai scfi-fi

A Mentőexpedíció című filmben egy űrhajós a Marson rekedt, miután csapata halottnak hitte őt, és leleményességére kell támaszkodnia, hogy megtalálja a módját, hogy jelezze a Földnek, hogy él.

Mentőexpedíció
Mentőexpedíció

Főszereplők:

Matt Damon Mentőexpedíció Mark Watney
Jessica Chastain Mentőexpedíció Melissa Lewis
Kristen Wiig Mentőexpedíció Annie Montrose
Jeff Daniels Mentőexpedíció Teddy Sanders
Michael Peña Mentőexpedíció Rick Martinez
Sean Bean Mentőexpedíció Mitch Henderson
Kate Mara Mentőexpedíció Beth Johanssen
Sebastian Stan Mentőexpedíció Chris Beck
Aksel Hennie Alex Vogel
Chiwetel Ejiofor Vincent Kapoor
Mackenzie Davis Mindy Park
Donald Glover Rich Purnell
Mentőexpedíció
Mentőexpedíció

Rendező: Ridley Scott
Forrás: IMDb

2035-ben egy Mars-küldetés során az expedíció a Mars felszínén egy erős homokviharba kerül, ezért el kell hagyniuk a bolygót. Azonban a viharban az egyik űrhajós, Mark Watney (Matt Damon) megsérül és eltűnik. Társai halottnak hiszik, ezért nélküle indulnak haza. Watney azonban él, eszméletlenül, sebesülten fekszik a Marson.

Mikor magához tér, és ellátja sebeit, számot kell vetnie azzal, hogy az expedíció hátrahagyott ellátmányával nem tudja megvárni a négy év múlva megérkező újabb űrhajót, amely ráadásul a bolygó másik felén landol.

Watney űrrobinzonként egyedül kezd neki a túlélését megszervezni, vizet állít elő, krumplit termeszt, és készül a bolygót átszelni. A Földön pedig megadják neki a végtisztességet.

De egy elemző észrevesz valamit a Marsról készült felvételeken…

Mentőexpedíció
Mentőexpedíció

Ridley Scott, az Alien és a Gladiátor világhírű rendezője ismét visszatért az űrbe Andy Weir A marsi című regényének filmváltozatának megrendezésével.

Mentőexpedíció
Oszd meg vagy mentsd el könyvjelzőként!

A közeljövőben várhatóan embert küldenek a Marsra, folytatva az 1969-es Holdralépés után komoly törést szenvedett emberes űrutazásokat a Naprendszer „meghódítására”. Ennyi valóságalapja lehet a jövőben játszódó történetnek.

A filmben szereplő történet szerint Watney a botanikus specialista, aki a tartós marsi élethez elengedhetetlen növénytermelés lehetőségét vizsgálná a Marson, azonban hamarosan az életéért kell élesben alkalmazni a tudományát. Watney végig videónaplót készít, így kommentálja a vele történteket. A rendező ezzel az eszközzel avat be minket Watney lelkivilágába és gondolataiba. Az űrhajós közvetlen, humoros stílusa nagy erénye a történetnek, valódi sci-fi kalandfilmet láthatunk, melynek tudományos alapjairól nincsen beható ismeretem, de számomra teljesen reálisnak tűnik az a technika, amellyel az emberiség eljut a vörös bolygóra. Ha tévedek, 2035-ben javítom a bejegyzést. 🙂

MentőexpedícióA képek a Mentőexpedíció című filmből származnak.

A Mentőexpedíció előzetese

 

Üdv:
Árpi

Vissza a kedvenc filmekhez!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .