Filmművészeti mikrolexikon

Ha ezen az oldalon akarsz keresni, írd ide a keresőszót:

Tartalom:

 

James Bond

Dolittle

Kántor (filmsorozat)

Monty Python

Óz, a csodák csodája (film)

A Wayans-család

 

James Bond

James Bond, más néven a 007-es ügynök egy kitalált brit kém, akinek a figuráját Ian Fleming író alkotta meg 1953-ban. Hőse nevét James Bond philadelphiai ornitológustól kölcsönözte.

Bár eredetileg a regények által vált híressé, James Bondot a legtöbben az EON Productions filmsorozatából ismerik.
Az EON Productions 24 filmet gyártott vele, valamint készült két függetlenül forgatott film, továbbá egy tévéfilm is Fleming első regénye alapján. Sokan csak az előbbi 24 filmet tekintik „hivatalosnak”. 1974-ig Albert R. Broccoli és Harry Saltzman készítették ezek legtöbbjét, amikor is Broccoli lett az egyedüli producer. Broccoli halálát követően 1995 után a lánya, Barbara Broccoli és mostohafia, Michael G. Wilson folytatták a filmek készítését. Wilson amúgy több Bond-film kisebb szerepeit is eljátszotta.
1962-től kezdve eddig összesen hat színész alakította Bondot a hivatalos sorozatban, származásukat tekintve javarészt britek. A kivételek: George Lazenby (ausztrál) és Pierce Brosnan (ír).

Kronológiai sorrendben:

Sean Connery
George Lazenby
Roger Moore
Timothy Dalton
Pierce Brosnan
Daniel Craig

(Forrás: Wikipédia)

Dolittle

A Dolittle 2020-ban bemutatott amerikai kalandfilm, fantasy, vígjáték, amelyet Stephen Gaghan rendezett a Doctor Dolittle című meseregény alapján.
A főszerepekben Robert Downey Jr., Michael Sheen, Harry Collett és Jessie Buckley láthatók. Amerikában 2020. január 17-én, Magyarországon 2020. január 16-án mutatták be a mozikban.
(Forrás: Wikipédia)

 

Kántor (filmsorozat)

A Kántor 5 részes, fekete-fehér magyar krimisorozat, melyet 1975–76-ban forgattak, Szamos Rudolf Kántor nyomoz és Kántor a nagyvárosban című könyve alapján. Főszereplője a híres magyar rendőrkutya Kántor.

Főszereplők:
Tóti Tibor (Csupati) őrmester/törzsőrmester/főtörzsőrmester: Madaras József
Kántor: Tuskó (a valódi Kántor fia)
Sátori Géza főhadnagy/százados: Szilágyi Tibor

(Forrás: Wikipédia)

 

Monty Python

A Monty Python-csoportot (közkeletű nevén The Pythons) 1969-ben alapította öt brit író-színész: (Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin) és egy amerikai animátor (Terry Gilliam). Műsoruk, a 45 részes, egyenként félórás Monty Python Repülő Cirkusza (Monty Python’s Flying Circus) először 1969. október 5-én került adásba. A jeleneteket Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones és Michael Palin írta és adta elő. Egy műsorban több jelenetet adtak elő, melyeket Gilliam animációi kapcsoltak össze, kiterjesztve az akkoriban szokásosnak mondható stílus- és tartalombeli korlátokat.

Filmjeik:
And Now For Something Completely Different (1971)
Gyalog galopp (Monty Python and the Holy Grail;1975)
Brian élete (Monty Python’s Life of Brian; 1979)
Az élet értelme (The Meaning of Life vagy Monty Python’s The Meaning of Life;1983)

(Forrás: Wikipédia)

Óz, a csodák csodája

Az Óz, a csodák csodája (eredeti cím: The Wizard of Oz) 1939-ben bemutatott amerikai musical Victor Fleming, Richard Thorpe és King Vidor rendezésben, Judy Garland, Ray Bolger, Bert Lahr és Jack Haley főszereplésével. A forgatókönyvet L. Frank Baum azonos című meseregénye alapján Noel Langley, Edgar Allan Woolf és Florence Ryerson írta. Zenéjét Herbert Stothart és Harold Arlen szerezte, a producere Mervyn LeRoy volt, a Metro-Goldwyn-Mayer készítette és forgalmazta. A két Oscar-díjjal jutalmazott film világhírűvé tette az akkor még csak 17 éves Judy Garlandot.

(Forrás: Wikipédia)

 

A Wayans-család

Az amerikai show-bizniszben az 1980-as évektől jegyzett család. Komikus szerepek és szitkom-sorozatok kötődnek a nevükhöz.

Az apa, Howell Stouten Wayans egy szupermarket menedzsereként dolgozott, míg az anya, Elvira Alethia szociális munkás volt. Gyermekeik:

(Forrás: Wikipédia)

 

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .