Gasztro mikrolexikon

 

Ha ezen az oldalon akarsz keresni, írd ide a keresőszót:

 

A babaganus krém a Közel-kelet egyik jellegzetes étele, legfőbb összetevője a padlizsán.

A baklava mogyorós, szirupos, tésztás török édesség.

A bors Ázsiából származó folyondár, melynek a termését használjuk fűszerként.

A borscs orosz céklaleves

A börek darált hússal, spenóttal és sajttal töltött leveles tészta, a török konyha jellemző étele.

Magyarországon is egyre népszerűbb köret a Törökországból származó bulgur.

A fahéj Ázsiából származik.

A falafel a közel-keleti csicseriborsó fasírt.

A fish and chips klasszikus halétel Angliában, amit eredetileg újságpapírban “tálaltak”.

A flamand gulyás barna sörben készül. Belgium vallja nemzeti ételének?

A gofri Belgiumból és Franciaországból származik.

Az indiai konyha egyik jellegzetes desszertje a guláb dzsámún.

 A közel-keleti konyha egyik népszerű mártogatós fogása a humusz.

A kardamom magját használjuk fűszerként.

A kopra a kókuszdió kiszárított húsa.

A korma Indiából származik.

A kuszkusz az arab konyha jellemző étele, durumbúzából készül.

A majoránna szárított, morzsolt levele és virágzata használatos fűszerként.

A medovik orosz süteményféle.

A menta A menta levelét használjuk, gyógynövényként, fűszerként.

A naan kenyér Indiából származik.

Az oregánó magyar neve: szurokfű.

A paprika Amerikából származik.

A pelmenyi orosz ételkülönlegesség, ami egy hússal töltött tészta.

A pirog orosz ételkülönlegesség, ami egy kelt, töltött tészta.

A pita az egyik legismertebb török-arab eredetű kenyér.

A puding kifejezés Angliából terjedt el.

A Rendang Curry fűszerkeverék Indonéziából származik.

A saslik Oroszországból származik.

A scsí orosz káposztaleves.

A szamósza egy Indiából származó, különleges töltött-sült táskácska, amit többféle zöldséges, vagy húsos töltelékkel készítenek.

A száznapos tojás kínai konyha jellegzetessége.

A szegfűszeg Ázsiából származik, a virágjának bimbóját használjuk fűszerként.

A tabulé egy közel-keleti saláta.

A tartármártás Franciaországból származik.

A tempura könnyű palacsintatésztába mártott, majd forró olajban kisütött hal- vagy zöldségféleségek. Japánból szármaizk.

A thit heo kho trung A thit heo kho trung tulajdonképpen sertéspörkölt megfelelője Vietnamban.

A tikka masala Indiából származik.

A tonkatsu Japán egyik nemzeti étele a tonkatsu, amely tulajdonképpen egy rántott hús.

A zsálya levelét használjuk gyógynövényként, fűszerként.

 

A sertés részei:

A sertés részei
Photo by Internet Archive Book Images on Foter.com

Fej (B)
Tarja (H)
Hosszú karaj (borda, kotlett) (K)
Rövid karaj (borda, karmonádli, kotlett) (L)
Szűzpecsenye (L)
Comb (részei: felsál, dió, frikandó, rózsa) (O;R)
Dagadó (hasaalja) (Q)
Oldalas (Z)
Lapocka (G)
Tokaszalonna (E)
Csülök (S;P)
Köröm (T)
Farok (N)

 

A marha részei:

marha részei
Photo by Internet Archive Book Images on Foter.com

Fej (9)
Tarja (nyak) (11)
Magas hátszín (rostélyos, gerinc; ha borjú: karaj, borda, kotlett) (13)
Lapos hátszín (borda, kotlett; ha borjú: vesés) (14)
Vesepecsenye (bélszín; ha borjú: szűzpecsenye) (15)
Fartő (Spitz; ha borjú: rózsa) (17)
Fehér- és feketepecsenye (ha borjú: frikandó, comb) (39)
Felsál (37)
Gömbölyű felsál (dió) (38)
Szegy hátulja (30)
Szegy eleje (31)
Lapocka (23)
Lábszár (felső és alsó)(ha borjú: felső a csülök, alsó a láb) (25;40)
Farok (ököruszály) (18)

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .