Történelmi építmények

Ha ezen az oldalon akarsz keresni, írd ide a keresőszót:

Tartalom:

Carnuntum – II. Constantius diadalíve (Heidentor)
A dózsepalota  – Velence
Hagia Sophia – Isztambul
A jáki templom
A lébényi templom
Marble Arch – London
Notre Dame – Párizs
A pisai dóm
Szent Erzsébet-főszékesegyház – Kassa
Titus diadalíve – Róma
A váci diadalív
A zsámbéki templom

Carnuntum – II. Constantius diadalíve (Heidentor)

Heidentor
Készítette: Pudelek (Marcin Szala) – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26082460

Carnuntum a Római Birodalom Pannonia, majd Pannonia superior provinciájának fővárosa, katonai tábor és polgárváros volt az ókorban. Ausztriában, Bécstől keletre, Alsó-Ausztria tartományban, Petronell-Carnuntum és Bad Deutsch-Altenburg települések mellett feküdt. Egyik fontos nevezetessége a Pogány-kapu, II. Constantius a 4. század közepe tájáról származó diadalíve (németül: Heidentor) a polgárvárostól mintegy 2 kilométernyi távolságban. (Forrás: Wikipédia)

 

 

dózsepalota  – Velence

Dózse-palota-Velence
(Forrás: Jo Wiggijo képe a Pixabay -en)

(vagy Doge-palota , olaszul Palazzo Ducale ) az egykori Velencei Köztársaság fejének, a dózsének palotája, Velence egyik legismertebb műemléke, a gótikus világi építészet egyik velencei remeke. A Szent Márk- székesegyház mellett, a Libreriával szemben fekszik a Piazzettán . Korábban elpusztult, hasonló rendeltetésű épületek helyén épült a 14 – 15. században több szakaszban.

Hagia Sophia – Isztambul

hagia-sophia
Niek Verlaan képe a Pixabay -en.

Az Hagia Sophia bizánci építésű hajdani ortodox bazilika Isztambulban, Törökországban. 1453-tól, Konstantinápoly oszmán kézre kerülésétől kezdve 1934-ig mecsetként használták, 1934 és 2020 között múzeumként volt látogatható, 2020 júliusa óta azonban újra mecsetként funkcionál.

 

A jáki templom

A jáki román stílusú templom

 

A lébényi templom

lébényi templom

 

Marble Arch – London

Marble Arch
Készítette: Wei-Te Wong from Taipei City, Taiwan, Republic of China – 大理石拱門, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75488499

 

A Marble Arch egy 19. századi fehér márvány diadalív Londonban, Angliában. A szerkezetet John Nash tervezte 1827-ben a Buckingham-palota díszudvarának (cour d’honneur) bejárataként. 1851-ben egy építész, Decimus Burton kezdeményezésére áthelyezték egy elkülönített forgalmi szigetre az Oxford Street, Park Lane és az Edgeware Road csomópontjában.

Kizarólag a királyi család, a királyi hadsereg és a királyi lovas tüzérség haladhat át a diadalív alatt az ünnepi felvonulások alkalmával. (Forrás: Wikipédia)

 

Notre Dame – Párizs

Notre Dame-Párizs
Leif Linding képe a Pixabay -en.

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma, a Párizsi főegyházmegye főszékesegyháza . Monumentális méretű és díszítettségével különleges hatást gyakorol a szemlélőkre. A Notre Dame francia kifejezés, jelentés: „ Mi Asszonyunk ”. A katedrális Párizs szívében, a Szajna folyó Île de la Cité nevű apró szigetén épült. Alapkövét 1163 volt fektette le III. Sándor pápa , ezután egészen 1345 -ig jól építették. (Forrás: Wikipédia)

A pisai dóm

A pisai dóm

Szent Erzsébet-főszékesegyház – Kassa

szent-erzsébet-templom-kassa
(Forrás: janka00simka0 képe a Pixabay -en)

A Kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb épülete, Európa egyik legszebb székesegyháza . A dóm helyén már a 13. században állt egy templom, amely 1378-ban leégett. Ezután fogtak hozzá a dóm építéséhez, de csak 1520-ban fejezik be a nagyméretű, háromhajós csarnok-templomot. A dóm altemplomában temették el Rákóczi Ferenc 1906-ban Rodostóból hazahozott hamvait.  (Forrás: Wikipédia)

 

 

 

 

 

Titus diadalíve – Róma

Titus diadalíve
Készítette: Lovász Éva

 

Titus római császár (79 – 81) diadalíve a Forum Romanum bejáratánál, a Via Sacra legmagasabb pontján. A zsidó háborúban (i. sz. 70) aratott győzelme emlékére emelték. Építését a császár halála után fejezték be, dedikációs felirata szerint Domitianus uralkodása alatt. (Forrás: Wikipédia)

 

 

A váci diadalív

Váci diadalív
Forrás: kozterkep.hu

A váci diadalív vagy ahogy a helyiek emlegetik Kőkapu Magyarország egyetlen diadalíve, mely Mária Terézia tiszteletére épült Isidore Canevale bécsi építész tervei alapján copf stílusban 1764-ben. (Forrás: Wikipédia)

 

 

 

 

 

A zsámbéki templom

Készítette: Lovász Éva

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .