Híres klasszikus zeneszerzők

Ha ezen az oldalon akarsz keresni, írd ide a keresőszót:

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven (Bonn, 1770. december 16. (vélhetően) – Bécs, 1827. március 26.) német zeneszerző.

Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart mellett őt tartják a bécsi klasszika harmadik nagy alakjának. Ugyanakkor zenéje a romantika jegyeit is magán viseli. Beethoven jelentősége azon is lemérhető, mennyire meghatározta a későbbi zenetörténet számos alakjának pályáját.
10 (ebből egy befejezetlenül maradt szimfóniát,számos versenyművet, zongoraművet, variácói és kamaraművet írt, emellett fennmaradt néhány bagatall műve, köztük a leghíresebb Für Elise.
Egyházi műve a Missa Solemnis (1818–1823).

Egyetlen operája a Fidelio.

Forrás: Wikipédia

 

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (teljes neve Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart) (Salzburg, 1756. január 27. – Bécs, 1791. december 5.) osztrák bécsi klasszikus zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus. Zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zeneműveit hatévesen komponálta.

Zenei stílusa ötvözte a 18. század második felének ízlésvilágát, miközben fokozatosan jellegzetesen egyéni arculatot öltött.[82] Az olasz dallamosságot szerencsésen elegyítette a francia és a német hangszerelés és formakincs eleganciájával.

Mozart rendkívül termékeny zeneszerző volt. Rövid élete alatt több mint hatszáz zeneművet vetett papírra, korának szinte minden zenei műfajában jelentőset alkotott. Írt miséket, operákat, oratóriumokat, kantátákat, orgona- és zongoraműveket, versenyműveket és szonátákat a legkülönfélébb hangszerekre, kamarazenei műveket, dalokat, balettet, színpadi kísérőzenét.

Operái és daljájékai:

A kairói lúd
A pásztorkirály
A rászedett vőlegény
A színigazgató
A színlelt együgyű
A varázsfuvola
Apollo és Hyacinthus
Ascanio Albában
Az álruhás kertészlány
Bastien és Bastienne
Così fan tutte
Don Giovanni
Figaro házassága
Idomeneo
Lucio Silla
Mihtridatesz, Pontosz királya
Scipio álma
Semiramis
Szöktetés a szerájból
Thamosz, Egyiptom királya
Titus kegyelme
Zaide

Forrás: Wikipédia

Giuseppe Verdi

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (Le Roncole, 1813. október 10. – Milánó, 1901. január 27.) 19. századi olasz zeneszerző, az opera műfajának kimagasló egyénisége.
Operáit napjainkban is játsszák a világ minden operaházában, áriái külön-külön nagy sikereket aratnak napjainkban is olyan neves előadóművészek által, mint Maria Callas, Renata Tebaldi, Plácido Domingo vagy Luciano Pavarotti. Noha A trubadúr, Otello, Traviata soha sem kerültek ki az operák repertoárjából, az 1920-as évek után elindult a Verdi-művek újrafelfedezése, az elfeledettnek tartott operák színpadra állítása.

Forrás: Wikipédia

Operái:

A haramiák
A kalóz
A két Foscari
A legnanói csata
A lombardok
A pünkösdi királyság
A szicíliai vecsernye
A trubadúr
A végzet hatalma
Aida
Alzira
Aroldo
Attila
Az álarcosbál
Don Carlos
Ernani
Falstaff
Giovanna D’Arco
Jeruzsálem
Luisa Miller
Macbeth
Nabucco
Oberto, San Bonifacio grófja
Otello
Rigoletto
Simon Boccanegra
Stiffelio
Traviata

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .