Zenei mikrolexikon

 

Ha ezen az oldalon akarsz keresni, írd ide a keresőszót:

 

Christina Aguilera

Félig ecuadori származású Grammy-díjas amerikai popénekes, dalszövegíró és színész (Szül.: New York, 1980. december 18.), a Genie In A Bottle, a Beautiful és az Ain’t No Other Man című dalok előadója.

Ambrus Kyri

Magyar táncdalénekesnő, rádiós műsorvezető. (Budapest, 1945. február 4. – Budapest, 2021. november 30.) Magyarország első tinisztrája, 1972-ig minden táncdalfesztiválon indult. A hetvenes években visszavonult a zenéléstől, majdnem két évtizeden át, 1993-ig műsorvezetője volt a Magyar Rádiónak. A Bemutatlak téged a mamámnak, a Fehér házikó és a Nappalok és éjszakák című dalok előadója.

Aradszky László

Magyar énekes (Budapest, 1935. szeptember 20. – Budapest, 2017. október 8.), olaszos slágereivel az 1960-as években a magyar tánczene egyik legnépszerűbb előadója volt. Az Isten véled édes Piroskám, a Pókháló van már az ablakon és a Nemcsak a húszéveseké a világ című dalok előadója.

 

Beyoncé

Grammy-díjas amerikai R B énekesnő, dalszerző, producer, színésznő, táncos és modell, (Szül.: Houston, 1981. szeptember 4.) a Crazy in Love, a Baby Boy és a Single Ladies című dalok előadója.

 

Justin Bieber

Grammy-díjas kanadai pop- és RB-énekes (Szül.: London, Ontario, 1994. március 1.), a YouTube videomegosztó weboldalon Scooter Braun menedzser fedezte fel 2008-ban. A Love Yourself, a Yummy és az Anyone című dalok előadója.

 

Kurt Cobain

Amerikai zenész, a Nirvana nevű seattle-i rockegyüttes énekese, szövegírója és gitárosa. Az amerikai popkultúrában népszerű utalás szerint a „27 Club”, a 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt rock- és blueszenészek körének egyike, tisztázatlan körülmények között öngyilkos lett.

 

Cserháti Zsuzsa

EMeRTon-díjas magyar énekesnő, előadóművész. (Budapest, 1948. június 22. – Budapest, 2003. július 23.) Az 1972-es Táncdalfesztivál tette országosan ismertté, melyen a Nem volt ő festő és a Repülj, kismadár című dalokkal indult. Legnagyobb slágere az Édes kisfiam című dal.

Dobos Attila

Magyar zeneszerző, táncdalénekes, fogorvos (Budapest, 1941. április 27. – 2022. január 4.). Gyakran lépett színpadra feleségével, Mary Zsuzsival. Amikor külföldre települt át, a rádióadók a dalainak sugárzását abbahagyták, a lemezét betiltották, és a boltokból megsemmisítés céljából visszavonták. Később visszatért Magyarországra, 1985-ben jelent meg második lemeze. A Rózsák illatozzatok, a Krisztina és A boldogságtól ordítani tudnék című dalok szerzője és előadója. Zeneszerzője az Annyi ember él a földön (előadó: Koós János), a Mama (Mary Zsuzsi), az Isten véled édes Piroskám (Aradszky László) és a Se veled, se nélküled (Hoffer György) című slágereknek.

Ariana Grande

Grammy-díjas olasz származású amerikai énekesnő (Szül.: Boca Raton , Florida , 1993 . Június 26. -), dalszerző és színésznő. Leghíresebb szerepe Cat Valentine volt a V, mint Viktória vagy a Sam és Cat című sorozatokban. A 7 rings, a 34+35 és a Positions című dalok előadója.

Harangozó Teri

Magyar énekesnő (Bátya, 1943. augusztus 8. – Budapest, 2015. szeptember 8.). 1965-ben a Ki mit tud?-on tűnt fel, majd 1966-ban Magyarország első aranylemezének tulajdonosa lett a „Minden ember boldog akar lenni” című dallal. A Sose fájjon a fejed, a Szeretném bejárni a földet és a Mindenkinek van egy álma című dalok előadója.

 

Három Tenor

A Három Tenor (angolul: The Three Tenors) népszerű énekegyüttes. Tagjai José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti. A trió 1990-től 2003-ig működött.

 

Jimi Hendrix

Amerikai gitáros, énekes, zeneszerző, a woodstocki fesztivál egyik sztárfellépője. Az amerikai popkultúrában népszerű utalás szerint a „27 Club”, a 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt rock- és blueszenészek körének egyike, máig tisztázatlan körülmények között halt meg Londonban. Leghíresebb dala a Hey Joe című ballada feldolgozása.

 

Nipsey Hussle

Nipsey Hussle, polgári nevén Ermias Joseph Asghedom (Los Angeles, 1985. augusztus 15. – Los Angeles, 2019. március 31.) amerikai rapper, vállalkozó és aktivista.

2018-ban jelent meg Victory Lap című stúdióalbuma, melyet jelöltek Grammy-díjra is az év legjobb rapalbuma kategóriájában. Posztumusz két Grammyt is nyert Racks in the Middle és Higher című dalaiért a következő évben. Vállalkozóként a Marathon Clothing ruhabolt tulajdonosa volt, melyet testvérével és üzlettársaival alapított. 2019. március 31-én ruhaüzlete előtt a 29 éves Eric Holder, akivel a nap korábbi részében szóváltásba keveredett, agyonlőtte őt.

Forrás: Wikipédia

Ihász Gábor

Magyar dalszerző, énekes (Budapest, 1946. október 29. – Budapest, 1989. június 29.). Bátyja olimpiai bajnok labdarúgó, unokatestvére Delhusa Gjon énekes. A ‘Metronóm 77’ fesztiválon a Múlnak a gyermekévek című, S. Nagy Istvánnal közösen írt szerzeménye közönségdíjat nyert. A Bolond Kis Életünk, az Elszáll a gondom és az Állj meg, kislány című dalok előadója.

 

Brian Jones

Brit zenész, a Rolling Stones alapító tagja, gitárosa. Az amerikai popkultúrában népszerű utalás szerint a „27 Club”, a 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt rock- és blueszenészek körének egyike, máig tisztázatlan körülmények között saját medencéjébe fulladt bele.

 

Janis Joplin

Amerikai rock- és blues-énekesnő, zeneszerző, szövegíró. Az amerikai popkultúrában népszerű utalás szerint a „27 Club”, a 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt rock- és blueszenészek körének egyike, kábítószer-túladagolásban halt meg.

 

Karda Beáta

Magyar énekesnő (Győr, 1950. szeptember 4.) 1967-ben kezdte el énekesi pályáját, amikor indult a Táncdalfesztiválon, ahol mint gimnazista elénekelte a Csuda jó fej című dalt. A Piramis vezetőjével, Som Lajossal 1977-től tíz évig házasságban élt. A Szerelemről szóljon az ének, a Jöjj és fogd a kezem és a Búcsúzik az ezüst nyár című dalok előadója.

 

Katona Klári

EMeRTon-díjas magyar énekesnő (Szül.: Ráckeve, 1953. október 20.) A Bővizű forrás című dalával az 1972-es Táncdalfesztiválon előadói díjat kapott. Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas magyar dzsesszgitáros felesége volt. A Mama, a Gömbölyű dal és a Miért ne? című dalok előadója.

 

Koós János

Magyar táncdalénekes, előadóművész, humorista, színész, showman (Bukarest, 1937. november 20. – Budapest, 2019. március 2.). Számos esetben Hofi Gézával alkotott felejthetetlen párost. A Sír a telefon, a Kislány a zongoránál és A szívem egy vándorcigány című dalok előadója.

 

Korda György

Magyar énekes. (Szül.: Budapest, 1939. január 4.) Több mint hat évtizedes pályafutással a háta mögött a magyar tánczene egyik legismertebb előadója, emellett mint televíziós pókerközvetítő is sikeres, amivel nemcsak saját, hanem a játék népszerűségét is növelte. Balázs Klári énekesnő férje.

 

Kovács Kati

Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, dalszövegíró, színésznő (Szül.: Verpelét, 1944. október 25.) A magyar könnyűzenei kultúra egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású énekesnője. A Nem leszek a játékszered, a Találkozás egy régi szerelemmel és az Úgy szeretném meghálálni című dalok előadója.

 

Kovács Erzsi

EMeRTon-díjas magyar énekesnő, előadóművész (Budapest, 1928. június 2. – Budapest, 2014. április 6.), a magyar tánczene egyik meghatározó alakja, aki 1950-től kezdve aktívan részt vett a zenei életben. Utolsó lemezét 79 évesen vette fel „Mosolyogva búcsúzom”-címmel. A Rákosi-korszakban szerelmével, Szűcs Sándor labdarúgóval együtt sikertelenül kíséreltek meg disszidálni, így 1951-ben 4 évi börtönbüntetésre ítélték az énekesnőt, Szűcs Sándort kivégezték. 1954-es szabadulása után új, hosszú és sikeres karriert épített.

 

Lady Gaga

Oscar-díjas , Arany Globe- és Grammy-díjas olasz származású amerikai énekesnő, dalszerző, színésznő. (Szül.: New York , 1986. március 28.) Eredeti neve Stefani Joanne Angelina Germanotta. A Stupid Love, a Bad romance és a Poker face című dalok előadója.

 

Dua Lipa

Grammy díjas albán-koszovói származású angol énekesnő (Szül.: London, 1995. augusztus 22.), a Be The One, a Let’s Get Physical Work Out és a New Rules című dalok előadója.

 

Jennifer Lopez

Puerto-ricói származású amerikai énekesnő, színésznő, táncos, divattervező és producer (Szül.: New York, 1969. július 24.), az Ain’t Your Mama, az In The Morning és a Love Don’t Cost a Thing című dalok előadója.

 

Mary Zsuzsi

Magyar énekesnő (Szeged, 1947. október 13. – Budapest, 2011. december 25.). Az 1968-as Táncdalfesztivál fődíjas és közönségdíjas győztese. A Mama, az Almát eszem és a Nyári zápor című dalok előadója.

 

Máté Péter

Magyar énekes, hangszerelő, zeneszerző és zongorista (Budapest, 1947. február 4. – Budapest, 1984. szeptember 9.). Közel 150 dal szerzője és előadója. Dalai évtizedekkel halála után is nagy népszerűségnek örvendenek. A Hull az elsárgult levél, az Elmegyek és a Most élsz című dalok előadója.

 

Jim Morrison

Amerikai énekes, dalszövegíró és költő, a népszerű The Doors rockzenekar frontembere volt. Az amerikai popkultúrában népszerű utalás szerint a „27 Club”, a 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt rock- és blueszenészek körének egyike, máig tisztázatlan körülmények között halt meg Párizsban.

 

Nászinduló

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy (Hamburg, 1809. február 3. – Lipcse, 1847. november 4.) német zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész a Szentivánéji álom-hoz írt nyitányához komponált kísérőzenéjének hetedik tétele a közismert Nászinduló.

Németh Lehel

Magyar táncdalénekes (Sepsiszentkirály, 1932. június 7. – Szeged, 2005. január 5.). Kezdetben operaénekesnek készült, ám 1956 után a könnyű műfaj felé fordult. Így válhatott a Kádár-korszak első táncdalénekesi generációjának egyik kiemelkedő, ikonikus alakjává. Ő volt az első nyugati értelemben vett sztár Magyarországon. A Reszket a hold a tó vizén, a Nekem a Balaton a Riviéra, a Lehet, hogy szép nem vagyok és Zsebkendődre köss egy csomót című slágerek előadója. 1965-ben feleségével együtt disszidáltak az országból, csak 1990-ben tért vissza az országba, de nem indította újra itthoni karrierjét.

Katy Perry

Amerikai énekesnő és dalszerző, eredeti néven Katheryn Elizabeth Hudson (Szül.: Santa Barbara, Kalifornia, 1984. október 25.), a Never Really Over, a Last Friday Night és a Part Of Me című dalok előadója.

 

Poór Péter

Máté Péter-díjas magyar énekes, színész, énektanár (Szül.: Budapest, 1944. szeptember 20.) A Magyar Televízió 1967-es Táncdalfesztiválján vált országszerte ismertté a Utánam a vízözön című dallal. 1968-ban a Piros tulipánnal aratott sikert. Többek között a Fekete vonat és a Tündöklő Egri csillagok című dalok előadója.

 

Rihanna

Grammy-díjas barbadosi énekesnő (Szül.: Saint Michael, Barbados, 1988. február 20.), a Don’t Stop The Music, a Diamonds és a Disturbia című dalok előadója.

 

Shakira

Grammy-díjas kolumbiai énekes-dalszerző, zenész, producer, táncos, (Szül.: Barranquilla, Kolumbia, 1977. február 2.), a Waka Waka, a Whenever, Wherever és a Loca című dalok előadója.

 

Ed Sheeran

Grammy-díjas angol énekes, dalszövegíró (Szül.: Hebden Bridge, 1991. február 17.). A LShape of You , a Perfect és az Afterglow című dalok előadója.

 

Britney Spears

Amerikai énekesnő, színésznő (Szül.: McComb, Mississippi, 1981. december 2.), a Baby One More Time, az Oops! … I Did It Again és a Me Against the Music című dalok előadója.

 

Harry Styles

Angol énekes, dalszerző és színész (Redditch, 1994. február 1.). 2010-ben tűnt fel a brit The X Factor műsorban a One Direction tagjaként. A Golden, a Watermelon Sugar és a Sign of the Times című dalok előadója.

 

Szécsi Pál

Magyar Énekes, előadóművész, dalszerző, dalszövegíró (Budapest, 1944. március 20. – Budapest, 1974. április 30.) Korai, tragikus halála után díjat alapítottak tiszteletére, színdarabot írtak életéről. Az Egy szál harangvirág, a Gedeon bácsi és a Szeretni bolondulásig című dalok előadója.

 

Justin Timberlake

Grammy-díjas amerikai pop/RB énekes, dalszövegíró, zeneszerző, lemezproducer és színész (Szül: Memphis, Tennessee, 1981. január 31.). A Cry Me A River, a What Goes Around…Comes Around és a Mirrors című dalok előadója.

 

Vámosi János

EMeRTon-díjas magyar énekes. (Bicske, 1925. augusztus 2. – Budapest, 1997. szeptember 18.) A magyar tánczene egyik jelentős alakja volt, akárcsak felesége, Záray Márta. A Járom az utam, macskaköves utam, a Homokóra és a Köszönet a boldog évekért című dalok előadója.

 

Amy Winehouse

Hatszoros Grammy-díjas angol soul-, jazz- és rhythm and blues-énekesnő és dalszövegíró. Az amerikai popkultúrában népszerű utalás szerint a „27 Club”, a 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt rock- és blueszenészek körének egyike, alkoholmérgezésben halt meg 2011-ben.

 

Zalatnay Sarolta

Magyar énekesnő (Szül.: Budapest, 1947. december 14.) , író, állatvédő, az első generációs pop-rock énekesnők egyike, aki közel hatvan éve van a pályán. 1966-ban a Magyar Televízió Táncdalfesztiválján második helyezést ért el a Hol jár az eszem című dallal, majd 1967-ben megnyerte a Nem várok holnapig című számmal. Az 1971-es Táncdalfesztiválon a Fák, virágok, fény című dallal nyert. A Nem vagyok én apáca, a Tölcsért csinálok a kezemből és a Mindig kell egy barát című dalok előadója.

 

Záray Márta

Kétszeres EMeRTon-díjas magyar énekesnő (Tatabánya, 1926. augusztus 28. – Budapest, 2001. március 31.). A magyar tánczene egyik jelentős alakja volt, akárcsak férje, Vámosi János. A Tatabányai lány, a Homokóra és a Köszönet a boldog évekért című dalok előadója.

 

 

 

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .